dissabte, 21 de desembre del 2013

Tarragona, el patrimoni romà oblidat


Bones viatges! 

Per aquesta visita no cal fer maletes, ja que aquest cop anem a prop. Confesso que des d'abans d'obrir el blog aquesta és una de les entrades que tenia més ganes de fer. Com ja he dit en diverses entrades m'apassiona la història, sobretot la història clàssica i Tarragona n'és un exemple molt proper i sovint una ciutat infravalorada i menystinguda.

Panoràmica des de la Torre del Pretori (font http://es.wikipedia.org/wiki/Tarragona)
Tarragona és l'única ciutat catalana que és patrimoni de la humanitat de Catalunya (ciutat com a tal, monuments patrimoni en tenim uns quants més) des del 2000, i perquè? doncs perquè és de les poques ciutats del món que manté part dels 3 edificis públics romans: amfiteatre, circ i teatre, tot i que aquest últim està en bastant mal estat. A més d'això és una ciutat per la que m'encanta passejar, té racons preciosos i els seus carrerons conviden a perdre's-hi. He tingut la sort de fer les pràctiques del cicle formatiu al Museu Arqueològic de Tarragona i he après moltíssim a més de permetrem conèixer llocs desconeguts i que valen molt la pena. Aquí hi trobareu un vídeo de Tarragona turisme amb els racons més emblemàtics de la ciutat:


Crec, i vull deixar clar que és només la meva opinió, que el principal problema de Tarragona, pel que fa a turisme i promoció, és la gran quantitat d'institucions que es reparteixen els monuments i llocs patrimoni i la seva manca d'acord per potenciar la ciutat. Generalitat, Diputació i Ajuntament gestionen cadascuna alguns llocs de la ciutat sense tenir en comte els altres i això només fa que mal a la ciutat. Als visitants i turistes de la ciutat no els interessa si l'amfiteatre està gestionat per l'ajuntament o no, si el MNAT per la Generalitat, etc, crec que s'hauria de trobar la manera de treballar conjuntament pel bé de la ciutat i de la imatge de la mateixa i no crec que sigui tan difícil si hi ha la voluntat. Crec que això seria un bé per a la ciutat, pels ciutadans i per als visitants. Repeteixo que és la meva opinió i, com a tal, potser hi ha gent que no hi està d'acord i és totalment respectable, jo parlo pel que he vist des de dins.


Tancat aquest parèntesis podem començar a passejar per Tarragona, hi ha molts punts de la ciutat per on començar, depenent de com s'hi arribi però jo trio el punt on comencen moltes de les rutes de la ciutat, a la torre de l'Ardiaca, a la plaça del Pallol, al costat mateix del Portal del Roser i el Camp de Mart. Dins d'aquest edifici hi trobem la maqueta que ens ajuda a fer-nos una mica la idea del que era Tarragona, Tàrraco, al segle I dC. Qui més qui menys coneix la història d'aquesta ciutat, però en faré un resum ràpid per situar-nos: Els germans Escipions construiren una base militar al nord d'un turó pròxim a la costa el 218aC i prop també d'una vil·la íbera, però va ser durant els segles II i I aC que es convertí en ciutat, i en capital de la Tarraconenssis (la província romana que ocupava més de la meitat de la península). L'emperador August va residir durant dos anys a la ciutat convertint-la en co-capital de l'Imperi i un segle més tard també l'emperador Adrià que la va descriure com: Tarraco, civitas ubi ver aeternum est; Tàrraco, la ciutat on la primavera és eterna, en les seves memòries.

maqueta de la Tarraco Imperial (perdoneu la qualitat...)
Com em dit dins de l'edifici de la Torre de l'Ardiaca hi trobem aquesta gran maqueta de la Tàrraco imperial, on es mostren els diferents espais de la ciutat i com estava organitzada. A la part més alta hi trobem el temple i l'espai del fòrum de la província, després el circ i més avall la resta de la ciutat, els diferents tipus de domus (cases) i edificis públics com l'amfiteatre i el teatre; tot envoltat d'una gran muralla fins al port, encara avui un dels ports més importants de la península.

passeig arqueològic (wikipèdia)
Un cop vista la maqueta us proposo fer una passejada pel passeig arqueològic de les muralles, a mi m'encanta caminar per allà, perquè permet veure les muralles de prop passejant tranquil·lament i a més ofereix unes vistes espectaculars de la ciutat. No tingueu pressa i gaudiu de la passejada, observeu els balcons que treuen el cap entre les muralles medievals (hi ha 3 nivells de 3 èpoques diferents a les muralles).
Sortirem al passeig Torroja i des d'allà el primer carrer a la dreta ens porta al carrer de l'Escorxador on hi l'edifici modernista de l'antic escorxador actual seu del rectorat de la URV, seguint aquest carrer arribarem al carrer portal del Carro, on hi ha l'església de Sant Magí, he de dir que no he pogut entrar-hi mai... ho deixo pendent. El que més m'agrada d'aquest carrer és la façana del número 7, on hi trobem representada la llegenda del Sant patró de la ciutat i l'origen de les anomenades fonts de Sant Magí de la Brufaganya de Pontils (Conca de Barberà). Al final del carrer a la dreta hi trobarem la catedral que haurem de vorejar fins arribar a la façana principal.


font: wikipedia
Aquesta catedral a cavall dels estil romànic i gòtic, situada a la part alta de la ciutat (prop o damunt d'on s'havia situat el temple d'August) és una visita molt recomanable i si podeu fer la visita guiada molt millor ja que d'aquesta manera descobrireu les moltes curiositats que amaga. El claustre per on s'hi accedeix és, com tots els claustres de monestirs i catedrals, un lloc tranquil i que convida a passejar-hi i a admirar els capitells de les columnes que el subjecten. Dins del recinte religiós l'ara de l'altar és una gran obra d'art del romànic que val la pena mirar detingudament ja que inclou molts detalls que poden passar desapercebuts a simple vista.
claustre de la catedral

carrer del Comte
Sortint de la catedral es podria tornar enrere cap a la façana però us recomano que enlloc d'agafar la " drecera" us deixeu portar pels carrerons que l'envolten on s'amaguen placetes tranquil·les, columnes romanes i balcons plens de flors. Si podeu passeu pel carrer del Comte que amb els seus pilons pintats segur que us desperta un somriure. Girant pel carrer dels cavallers arribareu al carrer major que dóna de nou a la catedral i per seguir sense agafar el camí fàcil torneu cap a la catedral per admirar la seva façana inacabada des del peu de les escales i tombeu a la dreta per anar a la plaça del fòrum, on hi ha diverses terrasses per descansar una mica i a més, si hi aneu un dissabte al matí hi trobareu un mercadet amb moltes parades de fruita i verdura fresca.

Baixant pel carrer Sta. Anna s'arriba a la plaça del rei, que personalment m'agrada molt, tranqui·la i acollidora també ofereix llocs on prendre un refrigeri. És en aquesta plaça on es troba el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, on ja he explicat que hi vaig fer les pràctiques; allà hi trobareu part de les muralles de la ciutat romana, escultures del teatre, sarcòfags, mosaics impressionants i moltes coses més a un preu mooolt assequible. Si hi entreu demaneu que us posin l'audiovisual abans de començar on es fa un resum de la Tàrraco romana amb un text extret de les memòries de l'Emperador Adrià molt ben fet. (Per a més informació sobre el MNAT pitgeu aquí)
Als voltants d'aquesta plaça hi ha també les restes del call jueu i de l'antiga sinagoga. Des de la mateixa plaça es pot accedir al circ, que té dues entrades però personalment us recomano l'altra ja que és més impressionant. Si us agraden els monuments aquest és, des del meu punt de vista, una de les visites que més valen la pena de la ciutat (no vull dir que les altres no, està clar), la part de la volta està força ben conservada, de fet és una de les més ben conservades del món! i poder veure de primera mà l'alçada i l'estructura de l'edifici que porta gairebé 2000 anys en peu.
En funció de per on sortiu us podeu dirigir a la plaça de la font que manté la forma de l'antic circ, una gran plaça ovalada i bastant tancada plena de bars i restaurants i on hi ha l'Ajuntament de Tarragona, ubicat en un antic convent dominicà amb una façana neoclàssica i centre de moltes de les activitats de les festes de la ciutat, Sant Magí (19 d'agost) i Santa Tecla (23 de setembre). Si mireu dins d'alguns dels restaurants i botigues hi trobareu amagades entre les parets algunes de les voltes que aguantaven les grades del circ.

Des d'allà ens podem dirigir a un dels altres llocs més emblemàtics de la ciutat, l'amfiteatre.
En aquest edifici fa gairebé 2000 anys s'hi feien les famoses lluites de gladiadors, animals i el que ara anomenariem martiris i era una de les activitats de més èxit del món romà. Una cosa que em va decebre bastant quan me'n vaig a assabentar va ser saber que gran part de les grades són una reconstrucció, la part original son aquelles a les que no es pot accedir, però de totes maneres té un gran valor. A l'arena (la part central) s'hi poden veure les estructures de dues esglésies, la primera, i més petita, visigòtica del s. VI de la que en queden poques restes estava dedicada al bisbe Fructuós cremat viu al mateix amfiteatre; i la segona la que més es veu de planta de creu llatina del segle XII, romànica,  dedicada a Santa maria del Miracle.

fotografia copyright de:
http://elfotografoviajero.com
Cansats? Ara només em queda recomanar que us dirigiu cap a la rambla nova i el balcó del mediterrani, un mirador des d'on admirar el Mare Nostrum, tan important per la ciutat des de fa segles. Si podeu mireu-hi la posta de sol que hi dóna uns colors i unes llums especials a més d'un aire romàntic (no en el sentit amorós sinó literari). I si ja es fosc des d'allà es veuen els vaixells que fan cua per entrar al port, que és un espectacle també bonic de veure.

Fins aquí, i després de tot aquest "rollo", la visita per la Tarragona romana i medieval, us animo a descobrir-la al vostre ritme, segur que hi trobeu petits tresors que no us espereu.

Ens veiem en la propera visita!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada