dilluns, 24 de febrer del 2014

Roma, petita introducció a la ciutat eterna

Hola de nou amics, companys i seguidors!

Suposo que pels que em coneixeu de prop sabeu que aquesta era una entrada esperada i que només era qüestió de temps...
 El perquè? Perquè adoro aquesta ciutat!!! Fins i tot m'atreviria a dir que és la meva ciutat preferida del món! Cert que no les he visitat totes, ja m'agradaria! però... Roma té un encant, un ambient, un no sé què especial i únic.
 Aquesta és la primera entrada sobre aquesta ciutat però us asseguro que no serà l'última!! (no, no és una amenaça) Roma té tantes i tantes coses que és impossible resumir-les en una sola entrada!(us diré que mentre feia el cicle de GIAT en vaig fer una exposició a classe i vaig estar 3 hores parlant-ne! (I pel que em van dir no es van fer massa pesades) Reconec m'agrada xerrar i a vegades no tinc fre...

Panoràmica des de la cúpula de St Pere del Vaticà, clickeu aquí per fer-la gran!! (font: wikipèdia)
Bé doncs, com sabeu m'encanta l'art i Roma és en si mateixa una obra d'art! I és que en ella hi podem trobar petjades dels més de 2700 anys d'història.  Des de múltiples restes romanes, catacumbes i frescos dels inicis del cristianisme, mosaics i esglésies medievals, palaus renaixentistes, places i fonts barroques, murals de la unificació, etc.
El turisme és la font principal d'ingressos de la ciutat i aproximadament hi passen uns 12 milions de visitants a l'any! Per alguna cosa deu ser no?

carrer del Trastevere
Què és el que més m'agrada de Roma?
Per descomptat totes visites culturals que ofereix!
Les seves places i les seves fonts
Els seus carrerons i els seus balcons
La gran quantitat d'esglésies grans i petites que pots trobar escampades per tota la ciutat, algunes de les quals amaguen tresors excepcionals
El seu caos organitzat (és un caos però si s'observa des de lluny és com si tot tingués un patró...) sobretot pel que fa al trànsit, si teniu temps atureu-vos 20 minuts a la piazza Venezia i contempleu els cotxes! Sens dubte és un espectacle!


Fins a dia d'avui he estat a Roma només dues vegades i encara em queden moltes coses per veure i visitar. D'on em ve la fascinació per aquesta ciutat? Sincerament no me'n recordo.
Després de diversos intents fallits de visitar-la (coses que passen quan intentes organitzar viatges i la gent no està pel que ha d'estar) la primera visita a Roma va ser el setembre del 2007. Un viatge organitzat a corre-cuita amb la meva companya d'universitat i amiga Mireia, recordo poc del com, però si que us puc dir que va ser tot via messenger (quins records eh!!!) i en qüestió de 4 o 5 dies. Així l'11 de setembre agafàvem l'avió en direcció a la ciutat eterna sense saber massa bé què ens trobaríem. Era el primer viatge que fèiem soles, sense les respectives famílies o professors.

Vam estar-hi 5 dies i vam visitar tots els imprescindibles i algunes cosetes més. El recordo com un viatge divertit, de grans descobriments, d'emocions fortes (en el sentit de fer somnis realitat i veure en directe llocs que fins ara només havies vist als llibres),... D'alguna manera va ser un gran cúmul d'emocions i l'inici del meu gran amor (platònic?) amb aquesta ciutat. Si abans d'anar-hi ja m'agradava, després d'aquest viatge en vaig tornar més enamorada que mai.

el lema de Roma, SPQR (Senatus PopolusQue Romanus
 que traduït del llatí seria: el senat i el poble romà;
el podeu trobar fàcilment per tota la ciutat
La segona vegada que hi vaig estar va ser aquest passat estiu del 2013, en que hi vaig anar sola i només 3 dies. Des que en vaig tornar la primera vegada que tenia ganes de tornar-hi però per A o per B mai trobava ningú amb qui anar o teníem problemes d'agenda; així que aprofitant que estava a Pisa (o sigui ja a Itàlia) i gràcies a l'ajuda orgnanitzativa de la meva "mamma" italiana (Si Claudia, questa sei te ;)) vaig poder gaudir d'un cap de setmana llarg per redescobrir Roma al meu ritme. Concretament hi vaig anar del 28 al 30 de juny (festa major de la ciutat!). Aquesta segona vegada va ser encara més especial que la primera. En primer lloc perquè va ser el primer viatge sola (de més d'una nit) i en segon lloc perquè anant sola podia fer i visitar tot allò que volgués i portar a l'extrem la meva passió per aquesta ciutat! Van ser 3 dies molt intensos de caminar, caminar i caminar (he contat i vaig fer entre 35 i 40km!!); vaig veure tot allò que volia veure, vaig fer gairebé 1000 fotografies, vaig tornar a visitar alguns dels llocs més emblemàtics de la ciutat, vaig estar a la Fontana di Trevi de nit, etc etc etc... en definitiva un viatge de somni! Tot i que confesso que el 3r dia els peus ja no em responien i no vaig poder fer a peu tot el que volia.

Per viatjar a Roma el primer que us cal és una mica d'organització, tenir clar el que voleu veure, és una ciutat gran però no enorme i es pot arribar fàcilment a peu a tot arreu, de fet moure's a peu és la millor manera de desplaçar-se per la ciutat. Com anècdota perquè veieu que no tot està lluny us diré que la primera vegada que hi vaig anar buscant la piazza di Spagna vam arribar a la Fontana di Trevi! i això que en principi son dos barris diferents, però estan a 3 minuts l'una de l'altra. (cert, això no diu massa a favor del meu sentit d'orientació... però he de dir que amb els anys he millorat bastant sempre i quant tingui un mapa a la mà!!). Per tant el primer requisit és portar calçat còmode!
Totes les oficines de turisme de la ciutat i gairebé tots els hotels (perquè no he pogut comprovar-los tots però vaja...) ofereixen plànols gratuïts de la ciutat amb informació addicional sobre el transport i els monuments més importants que us pot ser de gran ajuda, no dubteu a demanar-lo.
Una altra cosa que us serà de gran utilitat és portar una ampolla d'aigua, Roma està plena de fonts d'aigua potable en la que us podeu refrescar en els calorosos dies d'estiu i en les que també podeu aprofitar per reomplir-vos l'ampolla (per si en el moment que teniu set no trobeu cap font a prop).
Deixeu-vos temps lliure per seure en una terrassa en alguna de les moltes places que té la ciutat i gaudiu del "dolce far niente" acompanyat d'un vermut o un prosecco (un vi espumós tipus cava).
No volgueu veure-ho tot en un sol dia, perquè acabareu col·lapsats mentalment. Si teniu poc temps organitzeu-lo bé i prioritzeu el que més us interessi.

Els Imprescindibles
Segurament encara que no hagueu estat en aquesta ciutat qui més qui menys em podríeu dir 3 monuments o edificis de la ciutat. Des del meu punt de vista els més imprescindible si teniu poc temps són:
Colisseu (Amfiteatre Flavi) i Fòrums Imperials
Ciutat del Vaticà- Basílica i Cúpula de Sant Pere i si us agrada l'art també els museus vaticans
Fontana di Trevi
Piazzza Spagna i la seva escalinata
Piazza Navona
Capitoli (o Campidoglio en italià)
Panteó d'Agrippa
Trastevere

A partir d'aquí hi ha molts altres llocs que val la pena visitar si teniu més temps:
interior de Santa Maria sopra Minerva
Villa Borghese
Santa Maria Maggiore
San Giovanni in Laterano
Museus capitolins
Santa Maria sopra Minerva
Campo de Fiori
Santa Maria in Trastevere
Castello Sant'Angelo
San Carlo alle Quattro Fontane
Passejada pel LungoTevere

I un llarg i llarg etcètera.

Fins aquí aquesta petita introducció a la ciutat eterna. Aquí us deixo un link del blog de la Maria Hernández, guia oficial en català de Roma on hi trobareu moltíssima informació d'interès, curiositats i moltes sorpreses: http://guiesderomaivatica.wordpress.com/

Fins la propera navegants!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada