dimarts, 3 de juny del 2014

la Luminara pisana

Bones de nou!

Avui us vull parlar d'una festa preciosa que he tingut la sort de viure 2 anys en directe i que realment val molt la pena: La Luminara di San Ranieri de Pisa.
Imatge aèria de la Luminara (font: http://www.viverepisa.it)
Durant tot el mes de juny a Pisa es fan diversos actes de festa major dins de l'anomenat Giugno Pisano, d'entre tots però el més espectacular és la Luminara que té lloc durant el vespre-nit del 16 al 17 de juny, coincidint amb la festa del patró de la ciutat, Sant Rainieri.

Durant aquella tarda s'il·luminen totes les finestres que donen al riu Arno amb unes 100.000 espelmes (sí sí, heu llegit bé el número). Totes les finestres dels edificis que donen al riu tenen una estructura de fusta col·locada on s'hi posen les espelmes (més o menys en funció del tamany de la finestra) i durant gairebé 2 hores es van encenent manualment totes les espelmes (jo vaig contar 6 grues amb 1 o 2 persones a dins que anaven fent la feina). El resultat és meravellós, el lungarno de Pisa ja de per si bonic, es converteix en un lloc màgic amb la llum de les esplemes. 
He tingut l'oportunitat de viure'n 2 (fins ara), la primera vegada vaig esperar la posta de sol des del pont més a l'oest, al ponte Solferino) i la segona des de l'est, al ponte della Fortezza. He de dir que al lloc on vaig estar el segon any ofereix una panoràmica més bonica, ja que s'hi veu el Ponte di Mezzo i la posta de sol.
També la famosa Torre inclinada és il·luminada aquell dia de manera especial amb candeles d'oli.

Per a acabar als volts de les 23h es fa també un espectacle piromusical pels volts del Ponte di Mezzo i Piazza Garibaldi, la millor manera sens dubte d'acabar una jornada màgica.

D'on ve aquesta tradició? 
La tradició d'il·luminar els edificis del riu ve de lluny, la primera referència escrita és al 1337, i es duia a terme sempre que hi havia algún acte solemne o festiu. Per exemple el 14 de juny del 1662, es van il·luminar els edificis en honor a Margarita Lluïsa, princesa d'Orleans i esposa de Cosme III que anava de Pisa a Florència. També se'n va fer una edició extraordinària el 31 de desembre del 1999 per festejar el nou
mil·lenni.
La tradició de fer-ho en honor al sant va nèixer el 1688 quan en motiu del canvi de l'urna que alberga les despulles del Sant patró de la ciutat, s'il·luminaren els balcons convertint l'ocasió en una gran festa. 

Us recomano doncs que si esteu per Pisa o rodalies el 16 de juny aprofiteu per visitar-la i gaudir d'aquest espectacle únic, estic seguríssima que us agradarà i no us deixarà indeferent! 

I per acabar, ja que una imatge val més que mil paraules... Aquí us deixo aquesta preciosa foto feta l'any passat. una abraçada i fins aviat navegants! 

Luminara des del Ponte della Fortezza

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada